SÜRYANİLERDE DOĞUM VE ÇOCUK YETİŞTİRMEYE DAİR RİTÜELLER GELENEKLER (MİDYAT ÖRNEĞİ)

Author :  

Year-Number: 2016-XXV
Language : null
Konu : Dinler Tarihi
Number of pages: 899-915.
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Süryanilik, Hıristiyanlar arasında Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde III. ve IV. yüzyıllarda inanç ihtilaflarından ortaya çıkan ve monofizitizme eğilim gösteren bir kilisedir. Bu kilisenin taraftarlarına Süryani denir. Ortodoks, Katolik ve Protestan olmak üzere üç mezhebe ayrılan Süryanilerden Türkiye’de nüfus bakımından en kalabalık olan grup Ortodoks Süryanilerdir. Süryanilerce Tur Abdin adı verilen ve merkezi Midyat olan tarihi Süryani coğrafyasında günümüzde yaklaşık olarak üç bin civarında Süryani yaşamaktadır.Midyat’ta yaşayan Kadim Ortodoks Süryani Cemaatinin din hizmetleri Mardin ve burada bulunan ruhaniler tarafından verilmektedir. Midyat’ta ikamet eden Süryaniler, kadim Hıristiyanlığın vecibelerini yerine getirmekte, geleneklerine riayet etmekte ve yeni nesillerinin din ve kültürel hayattan kopmamaları adına çaba sarf etmektedirler. İlk ve Orta öğretim çağındaki Süryani çocukları, Milli Eğitime bağlı ilk ve orta dereceli okullarda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürürken, aynı zamanda kiliselere gönderilerek din eğitimiyle birlikte Süryanice de öğrenmektedirler. Bu makalede Midyat’ta yaşayan Süryani kadınlarının hamilelik ve doğuma ilişkin ritüel ve gelenekleri ile Süryani çocuklarının dini ve geleneksel anlayışa uygun yetiştirilme biçimleri konu edilecektir.

Keywords

Abstract

Syriacism is national church showing tendency to Monophysitism and having emerged due to the belief disagreements among Christians within the boundaries of East Roman Empire in III and IV centuries. The supporters of this church are called as Syriacs. Of the Syriacs

Keywords


  •  AKYÜZ, Gabriel, Mardin İlinin Merkezinde Civar Köylerinde ve İlçelerinde Bulunan Kiliselerin ve Manastırların Tarihi, İstanbul 1998.

  •  ALBAYRAK, Kadir, “Yaşayan Dünya Dinleri, Süryanilik”, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara 2007, s. 147.

  •  AYDIN, Mehmet, Ansiklopedik Dinler Sözlüğü, Konya 2005.

  •  BİLGE, Yakup, Turabdin: Kilise ve Kültürünün Beşiği, Uluslararası Midyat Sempozyumu Bildirileri, Mardin 2012, s. 25.

  •  GÜNEL, Aziz, Türk Süryaniler Tarihi, Diyarbakır 1970.

  •  ÖZMEN, Abdurrahim, Tur Abdin Süryanileri Örneğinde Etno- Kültürel Sınırlar, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara 2006.

  •  ULUTÜRK, Muammer, Dinlerde Su Tasavvurları, Su Medeniyeti Bildirileri Sempozyumu, Konya 2009, s. 472.

  •  YILDIZ, Muharrem, Dünden Bugüne Kafkasya, Yitik Hazine Yayınları, İstanbul 2006, ss.264-312.

  •  http://www.ttk.gov.tr/index.php?Page=Sayfa&No=249 (erişim:29.03.2016)

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics