YENİ SOSYALLEŞME MEKÂNLARI: ALIŞ VERİŞ MERKEZLERİ

Author :  

Year-Number: 2019-XLI
Language : Türkçe
Konu : Sosyoloji
Number of pages: 874-883
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Küreselleşme süreci toplumların sosyal ve kültürel özelliklerinde bazı değişikliklere yol açmıştır. Hızla dünya geneline yayılan tüketim ürünleri, markalar ya da “Amerikan tarzı yaşam” alışkanlıkları insanları etkisi altına almıştır. Bu durum, tüketim kültürü kavramının ortaya çıkmasına ve toplumlarda kabul görmesine neden olmuştur. Tüketim kavramını sadece ekonomiyle ilişkilendirmek kavramı açıklayabilmek için yetersiz kalır. Günümüzde insanlar tarafından her şey tüketilmektedir. Tüketilen en önemli unsur ise toplum içindeki değerlerdir. Değerlerin tüketilmesi, insanları bir araya getiren, birleştiren kültür unsurlarıyla ilgilidir. Bu anlamda sosyalleşme kavramı da geleneksel anlamından uzaklaşmış, yeni sosyalleşme ya da bir arada zaman geçirme mekânları oluşturulmuştur. Bugün alış veriş merkezleri her ne kadar ticari faaliyetleri ve tüketimi akıllara getirse de belki de göz ardı ettiğimiz en önemli nokta değerlerin tüketildiği merkezler olarak karşımıza çıkmasıdır.

Keywords

Abstract

Theprocess of globalization has led to some changes in the social and cultural characteristics of societies. Consumer goods, brandsor “American -style living” habits that spread rapidly throughout the world have affected people. This has ledtotheemergence of theconcept of consumercultureandacceptance in society. Torelatetheconcept of consumptiontotheeconomy is not enoughtoexplaintheconcept. Today, everything is consumedbypeople. Themostimportant element consumed is thevalues in thesociety. Thedepletion of values is aboutculturalelementsthatbringpeopletogetherandunite. Inthis sense, theconcept of socialization has been distanced from its traditional meaning and new socialization or time toget her spaces have been created. Today, althoughshoppingcentersbringtomindthecommercialactivitiesandconsumption, perhapsthemostimportantpointthatweignore is thattheyappear as centerswherevalues areconsumed.

Keywords


  • Benjamin, W. (1973). Charles Baudelaire: A Lyric Poet in the Era of High Capitalism, Germany.

  • Bourdieu, P. (1984). Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste, R. Nice (trans.) Cambridge, MA: Harvard University Press.

  • Bozkurt, V. (2012). Değişen Dünyada Sosyoloji. Ekin Yayınevi, Bursa.

  • Debord, G. (1970). Society of Spectacle, Black and Red, Detroit.

  • Fiske, J. (1989). Reading the Popular. Unwin Hyman,1-5, Boston.

  • Kılıç, M. (2015). Aile ve Serbest Zaman İlişkisi Düzce Örneği. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1): 27-49.

  • Kılıç, M. (2017). Gençlik Şiddet ve Serbest Zaman. Genişletilmiş 2. Baskı, Düzce Üniversitesi Yayınları, Düzce.

  • Langman, L. (1992). Neon Cages: Shopping For Subjectivity. Life style Shoppıng The Subject of Consumption. R. Shields (Edit.). First published in by Routledge, London.

  • Leach, W. (1993). Land of Desire. Pantheon, New York.

  • Shields, R. (1992). Life style Shopping The Subject of Consumption Rob Shields(Edit.). First published in by Routledge, London.

  • Stone, G. (1962). Appearance and the self’ in Human Behaviour and Social Process. A. Rose (ed.), Routledge & Kegan Paul, 86–118, London.

  • Sungur, S. (2011). Tüketimin Küreselleşmesi ve Tüketim Tapınakları: Post modern Panayır Yerlerinde Alışveriş. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, 7-34.

  • Tekin, U. & Kılıç, M. (2010). Gelişmiş Ülkelerde ve Türkiye’de Okullarda Güvenli Ortamın Sağlanması. Uluslararası Risk Altındaki ve Korunması Gereken Çocuklar Sempozyumu:2,111-129, Ankara.

  • Turner, V. (1980). Process, Performance and Pilgrimage, Concept, New Delhi.

  • Zencirkıran, M. (2017). Kültür, Toplumsallaşma ve Kişilik. Davranış Bilimleri. M. Zencirkıran(Edit.). Dora Yayınları, Bursa.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics